29.10.2021

Сьогодні, 29 жовтня в режимі відео-конференції відбувся Форум громадянського суспільства (Civil Society Forum). Захід був присвячений оцінці прогресу імплементації Глави 13 Угоди про асоціацію Україна – ЄС «Торгівля і сталий розвиток».

Відеозапис (укр. мова)

На початку – співголови Підкомітету Україна – ЄС з питань торгівлі та сталого розвитку Олександра Нечипоренко і Аліна Бойчук поінформували громадянське суспільство про питання, розглянуті у ході його засідання вчора та досягнуті домовленості за його результатами.

Українська делегація поінформувала про хід модернізації законодавства про працю, основні досягнення реформування лісового господарства України у 2021 році, стан імплементації Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом в частині розвитку сфери енергоефективності.

Сторони обговорили важливість реалізації зобов'язань за Паризькою угодою щодо зміни клімату.

Україна поінформувала європейську сторону про подальші заходи, вжиті у сфері енергоефективності та відновлюваних джерел енергії, включно з заходами з екологічного дизайну та енергетичного маркування.

ЄС привітав заходи, спрямовані на боротьбу з незадекларованою працею, а також закликав до врахування напрацювань спільного проекту СЄ/МОП у цьому зв’язку під час приведення національного законодавства у відповідність з конвенціями Міжнародної організації праці № 81 та № 129.

Сторони продовжать співпрацю з питань, охоплених главою «Торгівля та сталий розвиток» Угоди про асоціацію та повернуться до розгляду проекту Рішення про створення Групи експертів з питань торгівлі та сталого розвитку, відповідно до статті 301(3), у другому кварталі 2022 року з метою включення одразу 15 членів, після виконання необхідних процедурних кроків обома Сторонами.

Спільна заява Підкомітету Україна-ЄС (англ)

Спільна заява Підкомітету Україна-ЄС (укр)

Дорадчі групи зі сталого розвитку України і ЄС надали ряд коментарів і зауважень пов’язаних з предметом оцінки за такими напрямами:

  • соціальні стандарти та зайнятость;
  • економічний вимір сталого розвитку;
  • апроксимація 29 директив та регламентів ЄС у сфері довкілля, приділяючи особливу увагу сферам із слабким прогресом, таким як промислове забруднення та управління відходами, екологічний контроль, якість повітря та охорона природи;
  • еколоічні фінанси і доступність інструментів зеленої модернізації;
  • розвиток єдиного з ЄС зеленого ринку;
  • енергоефективність, запобігання кліматичним змінам, стале управління лісами і добробут тварин.

Висновки п’ятого спільного засідання Дорадчих груп України і ЄС, створених відповідно до Угоди про асоціацію Україна-ЄС

Conclusions of the fife joint meeting of the European and Ukrainian Domestic Advisory Groups under the EU-Ukraine Association Agreement

Від Дорадчої групи України на Форумі виступили Світлана Берзіна (ВГО «Жива планета») Василь Андреев (Профспілка працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України), Наталя Андрусевич (РАЦ «Суспільство і довкілля»), Юлія Гончарова (Федерація роботодавців України), Павло Коваль (ВГО «Українська аграрна конфедерація»).

Також на Форумі були виступи представників Єврокомісії, Уряду України, бізнесу та інститутів громадянського суспільства. У заході прийняли участь представники 87 європейських і українських організацій роботодавців, бізнес-асоціацій, профспілок, громадських організацій та експертів.

Окремим питанням було наголошено про занепокоєність громадських екологічних організацій яку викликає стан підготовки до реалізації проєкту «Будівництво сховища для проміжного зберігання високоактивних відходів (ВАВ), які повертаються з РФ після переробки відпрацьованого ядерного палива українських АЕС», з точки зору екологічних, політичних і економічних ризиків.

В 2023 році Україна повинна прийняти на зберігання високоактивні радіоактивні відходи, що повертаються з РФ після переробки відпрацьованого ядерного палива українських АЕС, відповідно до Угоди між Урядом України і Урядом РФ про науково-технічне співробітництво в галузі атомної енергетики від 14 січня 1993 року.

Державне агентство з управління зоною відчуження вже запланувало відповідний майданчик "Вектор" на території зони відчуження. Сховище осклованих високоактивних відходів призначено для приймання у власність держави, підготовки та проміжного зберігання строком до 100 років, із відповідними захисними інженерними бар’єрами, системами електропостачання, водопостачання та водовідведення, вентиляції, відеоспостереження, очищення забрудненого повітря та радіометричного контролю. У подальшому всі відходи мають бути захоронені в геологічному сховищі.

Зараз триває оголошений тендер на будівництво сховища. Вартість ~ 4 мільярда грн. Проєкт планується до впровадження з порушенням низки процедур, за відсутністю ТЕО, із порушенням Конвенції ЕСПО.

Це питання буде винесено на окреме обговорення чергового засідання громадської ради Міністерста захисту довкілля та природних ресурсів України у листопаді. Напрацьовані рекомендації за результатами громадської експертної оцінки будуть надані Міністерству, Уряду та європейським колегам.

Про Дорадчі групи зі сталого розвитку

Дорадчі групи зі сталого розвитку створюються в ЄС та Україні на виконання вимог статті 299 Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони (надалі – Угода про асоціацію) з метою сприяння імплементації положень Глави 13 «Торгівля та сталий розвиток» Угоди про асоціацію.

Дорадчі групи складаються з незалежних представницьких секторів, в яких об’єктивно представлені організації роботодавців та профспілки, неурядові організації та інші заінтересовані сторони, що входять до її складу в якості членів (з правом голосу) та спостерігачів (з правом дорадчого голосу). Склад Дорадчої групи формується на основі принципу збалансованого представництва заінтересованих сторін з урахуванням економічних, соціальних та екологічних інтересів.

Дорадчі групи:

  • висловлюють свою позицію та надає рекомендації з питань, що пов’язані з виконанням Глави 13 Угоди про асоціацію «Торгівля та сталий розвиток». Рекомендації надаються з власної ініціативи або на вимогу Підкомітету Україна - ЄС з питань торгівлі та сталого розвитку Ради з питань торгівлі та сталого розвитку, групи експертів або інших зацікавлених осіб;
  • сприяють налагодженню діалогу зацікавлених сторін у процесі реалізації Глави 13 Угоди про асоціацію, а також розширенню участі громадськості у цьому процесі;• сприяють налагодженню співпраці та обміну досвідом з між Дорадчою групою України та ЄС зі сталого розвитку;
  • проводять іншу діяльність, що сприяє реалізації положень Глави 13 Угоди про асоціацію.

Члени Дорадчої групи України зі сталого розвитку:

  • Торгово-промислова палата України
  • Федерація роботодавців України
  • Спілка орендарів і підприємців України
  • Херсонська регіональна рада підприємців
  • Федерація професійних спілок працівників малого та середнього підприємництва України
  • Профспілка працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України
  • МБО «Інформаційний центр «Зелене досьє»
  • ГО «Центр громадського представництва «Життя»
  • Бюро соціальних та політичних розробок
  • ВГО «Українська аграрна конфедерація»
  • Ресурсно-аналітичний центр «Суспільство і довкілля»
  • ВГО "Жива планета"
  • Асоціація «Транспортні, експедиторські та логістичні організації в Україні «Укрзовніштранс»
  • Інститут зеленої економіки

Координація Дорадчої групи України зі сталого розвитку:

  • Світлана Берзіна (ВГО «Жива планета»), голова Дорадчої групи України зі сталого розвитку
  • Василь Андреев (Профспілка працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України), координатор сектору «соціальний»
  • Наталія Андрусевич (Ресурсно-аналітичний центр «Суспільство і довкілля»), координатор сектору «довкілля»
  • Юлія Гончарова (Федерація роботодавців України), координатор сектору «бізнес»