22.09.2020

Цілі сталого розвитку ООН та
Екологічне маркування “Зелений журавлик”

Це Цілі сталого розвитку ООН (ЦСР), які ще називають “Глобальними цілями”:

Разом вони є закликом до дій, спрямованих на подолання бідності та нерівності, захист планети, забезпечення миру і процвітання для всіх людей у світі.

Для досягнення ЦСР ми всі повинні докласти зусиль: влада, державний сектор, бізнес, громадянське суспільство та кожна людина.

Національна доповідь "Цілі сталого розвитку: Україна"

Екологічне маркування представлене знаком «Зелений журавлик» є офіційним в Україні. Принципи та методи застосування такого маркування встановлені міжнародним стандартом ISO 14024. Це маркування належить до І типу і визнане на глобальному рівні як потужний інструмент для досягнення ЦСР 12 "Забезпечення відповідального споживання". Ним позначають більш екологічно кращу продукцію, об’єкти і послуги для свідомого вибору споживача. Право на його застосування надається органом з оцінки відповідності що має національну акредитацію і міжнародне визнання.

Продукція оцінюється на відповідність стандартам, що мають на меті зменшити вплив споживання і виробництва на довкілля і здоров’я людини. На кожну категорію продукції діє окремий стандарт якій містить вимоги до всього життєвого циклу, починаючи від сировини, виробництва, готового продукту, – і до його використання, утилізації та переробки.

Категорії продукції на які діють в Україні стандарти екологічного маркування І типу

Вимоги стандартів екологічного маркування орієнтовані на ефективне використання енергетичних та інших ресурсів, зменшення забруднення та переробку відходів на всіх стадіях життєвого циклу, поліпшення показників безпеки і якості екологічно маркованої продукції.

Життєвий цикл є основою моделі кругової економіки

Стандарти екологічного маркування є одним з інструментів здійснення сталих публічних закупівель. У статті 23 Закону України «Про публічні закупівлі» зазначено що замовник може вимагати від учасників конкурентних торгів підтвердження того, що пропоновані ними товари, послуги чи роботи за своїми екологічними чи іншими характеристиками відповідають вимогам, установленим у тендерній документації. У разі встановлення екологічних чи інших характеристик товару, роботи чи послуги замовник повинен в тендерній документації зазначити, які маркування, протоколи випробувань або сертифікати можуть підтвердити відповідність предмета закупівлі таким характеристикам. При цьому підтвердні документи повинні бути видані органами з оцінки відповідності, компетентність яких підтверджена шляхом акредитації або іншим способом, визначеним законодавством.

Стандарти за якими оцінюється продукція системно переглядаються де є потенціал на поліпшення з фокусом на таки аспекти як хімічна безпека, захист здоров’я, запобігання кліматичним змінам. Тому екологічне маркування «Зелений журавлик» сприяє досягненню і інших ЦСР.

Економічне зростання, якого всі в країні прагнуть і на яке розраховує суспільство, неминуче призведе до збільшення обсягів використання природних ресурсів і відходів споживання, що своєю чергою посилюватиме антропогенне навантаження на навколишнє природне середовище.

Розуміння значущості впровадження відповідального споживання та виробництва в Україні є, але збалансоване врегулювання цих питань потребує виважених і довготривалих зусиль, сфокусованих як на виробництві, так і на споживанні.

Стандарти екологічного маркування І типу встановлюють вимоги до життєвого циклу продукції задля зменшення впливів виробництва і споживання на довкілля. Це забезпечує сталість виробництва, контроль ланцюга створення вартості та забезпечує кінцевого споживача більш екологічно кращими продуктами. Ці стандарти не дублюють загальнообов’язкові державні вимоги, а доповнюють їх більш жорсткими показниками і додатковими вимогами. Саме такий підхід дозволяє ідентифікувати більш екологічно кращу продукцію у порівнянні з аналогами, що задовольняють мінімальним вимогам безпеки згідно з законодавством.

Продукція позначена екологічним маркуванням І типу виробляється по всьому світу. На українському ринку вона позначається знаком «Зелений журавлик». Його можна побачити на пакуванні товарів українських виробників, а також імпортованих з країн Європи і США.

Ціль 12 щодо відповідального споживання має декілька цілей на глобальному і національному рівні. Екологічне маркування «Зелений журавлик» вносить свій внесок:

Завдання 12.1 Знизити ресурсоємність економіки

Стандарт екологічного маркування, незалежно від категорії продукції, встановлює вимоги до енергозбереження, ефективного використання сировини/матеріалів та води у виробничих процесах.

Наприклад, у якості вимог застосовується показник енергоємності технологічного процесу виробництва продукції за найкращими доступними технологіями. В тих категоріях продукції, де цього можна досягти, стандарти вимагають наявність замкненого циклу використання води в технологічному процесі та заміну природних матеріалів – поновлюваними або вторинними ресурсами.

Завдання 12.2 Зменшити втрати продовольства у виробничо-збутових ланцюжках

Стандарти екологічного маркування на харчові продукти встановлюють вимоги до оптимізації схем розміщення продукції на ринку.

Вимоги стандартів на послуги що надаються закладами торгівлі і харчування з екологічним маркуванням вимагають вжиття заходів по зменшенню харчових відходів.

Завдання 12.3 Забезпечити стале використання хімічних речовин на основі інноваційних технологій та виробництв

Вимоги стандартів екологічного маркування на промислові товари розробляються з врахуванням вимог Регламенту ЄС № 1907/2006 щодо реєстрації, оцінки, дозволу і обмеження хімічних речовин (REACH) і Регламенту ЄС № 1272/2008 щодо класифікації, маркування та пакування речовин та сумішей (CLP).

Стандарти виключають можливість застосування особливо небезпечних хімічних речовин і обмежують застосування небезпечних за класами і категоріями небезпек згідно з CLP. Оцінювання складників здійснюється за паспортами безпеки згідно з REACH. Дані проходять перевірку в Європейському хімічному агентстві (ЕСНА). Наприклад стандарт що встановлює екологічні критерії на мийні засоби забороняє застосування 16 хімічних речовин за назвою, 26 за класами і категоріями небезпеки і вводить суворі обмеження за показником загальної токсичності засобу. Показник біорозкладу екологічного засобу вищій ніж згідно державних норм: щонайменше на 20 % і має бути ≥ 80%.

Екологічне маркування «Зелений журавлик» є потужним інструментом поступової відмови від хімічних речовин, небезпечних для здоров’я та довкілля у виробництві та у продукції.

Завдання 12.4 Зменшити обсяг утворення відходів і збільшити обсяг їх переробки та повторного використання на основі інноваційних технологій та виробництв

Стандарти екологічного маркування на всі без виключення категорії продукції вимагають зменшити відходи виробництва, забезпечити належне управління ними, а також застосовувати пакувальні матеріали що придатні для подальшого переробляння. Стандарти на деякі групи будматеріалів передбачають таку вимогу як вміст шлакових матеріалів у виробі. На не харчову продукцію поширюється вимога щодо вмісту перероблених матеріалів у пакуванні.

На таки категорії продукції як енергозалежні прилади, будівельні конструкції і матеріали для оздоблення встановлюються вимоги до показника гарантовано довготривалого строку служби.

Інші Цілі сталого розвитку, які підтримує екологічне маркування І типу

І тип екологічного маркування сприяє досягненню кількох ЦСР, завжди приділяючи найбільшу увагу екологічним аспектам продукції. Вимоги встановлюються відносно тих характеристик продукції і на стадіях життєвого циклу, де можливо досягти реальних поліпшень.

Стандарти екологічного маркування «Зелений журавлик» встановлює суворі вимоги до хімічних речовин у всіх продуктах. Зменшуючи застосування небезпечних речовин воно сприяє зменшенню впливів на здоров’я людини.

Це стосується речовин, які безпосередньо контактують з користувачем, а також речовин, що забруднюють повітря, ґрунт і воду у процесі виробництва.

Наприклад, у складі косметичних продуктів забороняються речовини, що класифікуються як канцерогенні, мутагенні, а також речовини, які впливають на репродуктивну та ендокринну системи. Стандарт на лакофарбові матеріали суттєво обмежує вміст ЛОС, забороняє свинець та інші токсичні речовини як за переліком так і за класами і категоріями небезпеки згідно з CLP.

У стандартах на категорії продукції технологічний процес виробництва яких передбачає використання водних ресурсів, встановлюються вимоги до економного споживання питної води та вжиття заходів для зменшення забруднення і очищення стічних вод.

Інші вимоги обмежують використання небезпечних барвників та інших хімічних речовин у виробництві, наприклад, текстилю та паперу.

Стандарт на продукти переробки молока та м’яса вимагає наявність системи зворотного осмосу води на виробництві.

Стандарти екологічного маркування на всі без виключення категорії продукції вимагають вжиття заходів з енергозбереження на виробництві задля досягнення кращих показників по галузі. Перевага надається використанню відновлюваних джерел енергії.

На окремі категорії встановлюються вимоги щодо енергоефективності на етапі використання. Наприклад, екологічно сертифіковані будівлі позначені «Зеленим журавликом» повинні бути енергоефективними. Вимоги щодо поліпшених показників енергоефективності застосовуються і для таких категорій як будматеріали, віконні та дверні конструкції, електроприлади та устаткування.

Екологічне маркування «Зелений Журавлик» сприяє сталому економічному зростанню, надаючи ринкові переваги більш екологічно кращим продуктам і послугам. Як інструмент формування зеленого ринку воно сприяє підвищенню конкурентоспроможності національного виробника на внутрішньому і зовнішніх ринках, створенню нових бізнес-моделей, робочих місць та інноваційних рішень.

Завдяки підвищенню ефективності використання ресурсів та використанню більш чистих технологій виробництва – екологічне маркування сприяє більш сталому розвитку галузей економіки.

Екологічне маркування «Зелений Журавлик» сприяє розвитку сталого будівництва. Його стандарти охоплюють майже усі категорії будматеріалів, що дозволяє будувати більш енергоефективні будівлі. Також підвищується ефективність використання ресурсів через вимогу до окремих категорій щодо повторного використання матеріалів.

Обмеження застосування хімічних речовин в екологічно сертифікованих матеріалах і виробах забезпечує більш безпечні умови для життя, роботи та навчання.

Стандарти Зелений офіс і Зелений клас встановлюють показники результативності організацій відповідного профілю по управлінню екологічними аспектами на основі найкращих методів управління.

Стандарти екологічного маркування сприяють запобіганню кліматичним змінам через обмеження використання невідновлюваних ресурсів та скороченню викидів озоноруйнівних речовин і парникових газів на всіх стадіях життєвого циклу продукції.

До того ж стандарт екологічного маркування на продукцію з лісоматеріалів підтримує збереження лісів, через вимогу до простежуваності походження деревини чи первинної целюлози для виробництва виробів з сертифікованих лісових господарств що відповідають стандартам сталого управління лісами.

Через суворі обмеження щодо хімічних речовин, стандарти екологічного маркування сприяють зменшенню потраплянню у водойми речовин, що руйнують водні екосистеми.

Вимоги стандартів екологічного маркування спрямовані на протидію погіршенню стану природних екосистем. Наприклад, у стандарті на продукцію з лісоматеріалів це вимога щодо простежуваності походження деревини чи первинної целюлози. У стандартах на стінові будматеріали і суміші будівельні – відновлення територій місць видобутку мінеральної сировини тощо.

Український орган з оцінки відповідності екологічним стандартам якій надає право на застосування маркування «Зелений журавлик» є членом міжнародної асоціації міжнародної асоціації – Global Ecolabelling Network (GEN) та акредитованим органом з екологічного маркування якій має міжнародне визнання.

GEN є глобальним партнерством організацій з різних країн, які працюють над розвитком екологічної сертифікації та маркування продукції і послуг у всьому світі. Асоціація є партнером Програми ООН з навколишнього середовища (UN Environment) та Міжнародної організації стандартизації (ISO). Члени асоціації працюють разом над розроблянням стандартів що встановлюють екологічні критерії оцінювання життєвого циклу продукції в інтересах сталого розвитку.

Дізнайся більше про екологічну сертифікацію і маркування тут.