13.11.2019

13 листопада, 14:00-17:00, в Орхуському інформаційно-просвітницькому центрі Мінекоенерго відбулась презентація проектів національних стандартів:

У заході прийняли участь розробники стандартів, представники Мінекоенерго, Мінінфраструктури, Укравтодору, ДерждорНДІ, КНУБА та інших науково-дослідних, проектувальних і будівельних організацій, бізнес-асоціацій.

На початку – Світлана Берзіна, заступник голови технічного комітету стандартизації ТК 82 «Охорона довкілля» зазначила, що ініціатива розробляння стандартів мала на меті встановлення чітких критеріїв оцінки та показників впливів на довкілля автомобільних шляхів та доріг, залізниць, мостів, гідроспоруд та інших транспортних споруд що підлягають ОВД згідно з Законом.

Будівництво впродовж всього життєвого циклу, пов’язано з використанням невідновлюваних ресурсів та трансформацію територій. У результаті така діяльність може мати значні економічні наслідки й впливи на довкілля та здоров’я людей. Ми пропонуємо провадити критеріальну базу для розробляння і оцінювання Звіту з ОВД за показниками, орієнтованими на покращення економічного, екологічного і соціального впливів об’єкта планованої діяльності, керуючись положеннями міжнародного стандарту ISO 21929-1:2015 що встановлює базові критерії оцінювання життєвого циклу об’єктів будування.

Окрім впливів на об’єкти довкілля, розробники приділили увагу ще таким критеріям як енергоефективність, ресурсозбереження (заміна природних матеріалів – техногенними), впливи на соціальне і техногенне середовище. Такій підхід відповідає Стратегічним цілям державної екологічної політики до 2030 року та 12 Цілі сталого розвитку «Стале споживання і виробництво».

«В Європі, зокрема в Великобританії, стандартизовані методи оцінювання життєвого циклу об’єктів будівництва застосовуються з 90-х років минулого століття. З часом цій підхід поширився на глобальному рівні по всьому світу. Чіткі критерії дозволяють надати неупереджену оцінку, що забезпечує прозорість процедури», – розповів Девід Леонард, представник британської компанії BRE Global, що забезпечує функціонування найбільш поширеної у Європі системи оцінювання екологічної ефективності будівель і споруд.

Колега Девіда – Вікай Хонг акцентував увагу на критеріях ресурсоефективності: «Дуже важливо що презентовані проекти стандартів надають особливу увагу питанням збереження природних ресурсів що застосовуються. Британські стандарти передбачають обов’язкове застосування відходів будівництва і шлакових матеріалів при проектуванні об’єктів, зокрема транспортної інфраструктури – доріг, естакад, мостів. Є таке поняття «врятований матеріал». При визначені відсотку вмісту таких матеріалів по ряду умов застосування оцінюється еколого-економічна доцільність. Це є основою циркулярної економіки».

Члени робочої групи презентували змістовну частину ДСТУ:

Про пропоновану критеріальну базу та метод оцінювання і приклад розрахунку

Хрутьба Вікторія Олександрівна, доктор технічних наук, завідувач кафедри екології та безпеки життєдіяльності Національного транспортного університету, член-кор. Транспортної академії України.

Про технологічні можливості застосування шлакових матеріалів (приклади)

Харитонова Наталія Миколаївна, начальник відділу екології та земляного полотна ДП «ДерждорНДІ»

В процесі обговорення Шимкус Марина Олександрівна, начальник відділу оцінки впливу на довкілля управління з питань оцінки впливу на довкілля та дозвільно-ліцензійної діяльності Департаменту екологічної безпеки та дозвільно-ліцензійної діяльності Мінекоенерго, надала роз’яснення на запитання учасників по правовому регулюванню процедури ОВД, враховуючи останні зміни у законодавстві.

За результатами обговорення у цілому була надана підтримка впровадження стандартів, напрацьовані пропозиції щодо змін і доповнень до проектів ДСТУ. Схвалено рішення про продовження збору та розгляду коментарів до 27 листопада.

Форма для надання коментарів

Коментарі подаються на адресу ТК 82 «Охорона довкілля»:

а) в електронному форматі (Word) – на адресу відповідального секретаря ТК Бузан Галина Сергіївни, galinabuzan@gmail.com, тел. (066) 405-42-80;

б) офіційним листом – на адресу секретаріату ТК 82: Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління, вул. Митрополита Василя Липківського, 35, кор. 2, м. Київ, 03035.

ДСТУ розроблені робочою групою ТК 82, до складу якої увійшли представники науково-дослідних інститутів, бізнес-асоціацій, експерти з ОВД, у сфері ресурсозбереження та технологій більш чистого виробництва, сучасних систем управління.

Застосування ДСТУ забезпечить впровадження єдиного уніфікованого підходу до критеріальної базі і оцінювання звітів з ОВД згідно з Законом України «Про оцінку впливів на довкілля».

ДСТУ призначені для застосування:

  • суб’єктом планованої діяльності при підготовці звіту по ОВД та для після проектного моніторингу;
  • громадськістю (громадські слухання);
  • органами що надають висновки по ОВД (Мінекоенерго та профільні структурні підрозділи ОДА);
  • проектувальними та будівельними організаціями;
  • органами, якій здійснюють державний контроль дотримання вимог Закону.