22.11.2018

22 листопада 2018 року в рамках секції «Екологія – GREEN MIND» на Міжнародному форумі INNOVATION MARKET пройшов тренінг «Вимоги до заходів із захисту довкілля та вартість життєвого циклу при здійснені публічних закупівель»

До участі в заході долучилися представники організацій-замовників (бюджетних установ, організацій, закладів, державних та комунальних підприємств), а також представники постачальників, надавачів послуг, виконавців робіт (компаній, підприємств, бізнес-асоціацій та спілок).

Формат тренінгу був сфокусований не тальки на теоретичній, а й практичній складовій. Зокрема, учасники отримали відповіді на питання, що стосуються ефективного застосування критеріїв відбору та вибору предмету закупівель, а також під час роботи в групах виконали практичні завдання по застосуванню отриманих знань під час формування тендерної документації.


Інформаційні матеріали тренінгу

Анкета учасника

Тендерна документація

Максимальний набор критеріїв технічних специфікацій для мийних засобів (приклад)

Международный стандарт BREEAM - Новое строительство 2016

Методичні рекомендації щодо визначення необхідності та застосування заходів із захисту довкілля до предмета закупівлі (при здійсненні закупівель товарів, робіт і послуг для забезпечення потреб держави та територіальної громади)

Навчальний online курс із зелених закупівель

Нецінові критерії оцінки


Презентації тренерів доступні для скачування

Нецінові критерії та процес реформування публічних закупівель
Олексій Скорук, Департамент регулювання публічних закупівель Мінекономрозвитку

Принципи та методи застосування критеріїв відбору та вибору предмету закупівлі: визначаємо; оцінюємо ефективність (метод оцінки вартості життєвого циклу); застосовуємо та оцінюємо пропозицію
Світлана Берзіна, експерт UN Environment зі сталого споживання та сталих публічних закупівель

Навчальний курс для замовників і постачальників по впровадженню зелених закупівель: застосування заходів із захисту довкілля до предмету закупівлі
Ігор Комендо та Анастасія Кліміна, ГО GoLOCAL, проект «Передача досвіду зелених публічних закупівель зі Словаччини в Україну»

Міжнародна схема лісової сертифікації FSC
Павло Кравець, директор Національного представництва FSC в Україні


Результати опитування учасників тренінгу

Замовники також взяли участь у опитуванні, на меті якого було отримати зворотній зв'язок щодо актуальності застосування критеріїв відбору та вибору предмету закупівель, практичного досвіду застосування таких критеріїв, встановлення пріоритетних груп продукції, на думку замовників, для проведення закупівель із застовуванням нецінових критеріїв, визначення перешкод та шляхів їх вирішення. Результати дослідження будуть враховуватися під час впровадження проекту «Нецінові критерії в публічних закупівлях» в рамках програми EU Association Lab.

За результатом опитування було визначено, що більша половина закупівельників знає та застосовує в публічних закупівлях нецінові критерії, в тому числі вимоги до заходів із захисту довкілля.

Серед категорій товарів, послуг чи робіт відносно яких необхідно застосовували нецінові критерії, в тому числі вимоги до заходів із захисту довкілля, респонденти найчастіше відзначали ремонтні роботи, будівельні матеріали, продукти харчування, канцелярські товари, косметика, упаковка, миючі засоби, меблі, оргтехнiка, послуги з прибирання, канцтовари, господарчі товари, вироби з деревини, папір.

Серед перешкод для використання нецінових критеріїв при здійсненні закупівель відзначені показники:

Серед інших перешкод закупівельними відзначали брак сертифікованих постачальників для певних груп продукції, а також в одному випадку зазначено, що на сьогодні не виникало такої потреби у зв‘язку з тим, що специфікаціями на закупівлі було визначено технічні та якісні характеристики предметів закупівлі та документаціями вимагалось надання сертифікатів та інших документів, які підтверджують якість товарів та послуг, потреба у застосуванні нецінових критеріях була відсутня.

Більше половини закупівельників (52%) відзначили, що для підвищення рівня застосування нецінових критеріїв необхідний електронний інструмент (конструктор), який надасть можливість вибрати відповідні нецінові критерії для конкретного предмету закупівлі. Також 29 % відзначили, що потребують чіткої методики із застосування нецінових критеріїв.

48 % опитаних потребують додаткової експертної допомоги для визначення критеріїв відбору (зокрема щодо необхідності застосування заходів із захисту довкілля) та вибору (нецінові критерії) до предмету закупівлі.

Загалом, 90% закупівельників відмічають, що застосування нецінових критеріїв підвищить ймовірність закупівлі бажаного предмету закупівлі.


За підтримки та участі

Партнер